Loading...

Το Κολλέγιο Ανατόλια στο Open House Thessaloniki

 

 

Το Κολλέγιο Ανατόλια στο Open House Thessaloniki

Για δεύτερη συνεχή χρονιά κτίρια του Κολλεγίου Ανατόλια άνοιξαν τις πόρτες τους για το ευρύ κοινό με την ευκαιρία του Open House Thessaloniki 2015. Η μεγάλη διοργάνωση ανέδειξε και αυτή τη χρονιά το αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης με δωρεάν ξεναγήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που διακρίνονται από ξεχωριστό αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε αυτούς επελέγησαν δύο σημαντικά συμβολικά – το καθένα για διαφορετικούς λόγους – κτίρια του σχολείου: Η Βιβλιοθήκη Bissell και το Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η Βιβλιοθήκη Bissell παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ως ποιοτικό κτίριο υψηλών προδιαγραφών που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Η Βιβλιοθήκη Bissell είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες αγγλικής γλώσσας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία φιλοξενεί 26.000 βιβλία σε έντυπη μορφή και 130.000 ηλεκτρονικά βιβλία. Η Βιβλιοθήκη υποστηρίζει τα ακαδημαϊκά προγράμματα του ACT, είναι ανοιχτή στο κοινό της Θεσσαλονίκης και συχνά φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το κτίριο υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του Εφόρου του Κολλεγίου Ανατόλια κ. George Bissell και έχει αποσπάσει το αρχιτεκτονικό “Βραβείο Ευπαλίνος”.

Το κοινό του Open House Thessaloniki περιηγήθηκε και στο Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια. To κτίριο θεωρείται ένα πρότυπο παιδαγωγικό και αρχιτεκτονικό εγχείρημα τόσο ως εκπαιδευτικός χώρος, όσο και ως μέσο εκπαίδευσης, που αναδεικνύει τα θεμελιώδη νοήματα του σεβασμού της παράδοσης, της διαχρονικότητας και της πρωτοπορίας. Το σημερινό Νηπιαγωγείο αποτελεί μία σύνθεση του ιστορικού κτιρίου Willard, που κατασκευάστηκε το 1947, και των νέων υποδομών Willard Annex που ολοκληρώθηκαν το 2014. Το Willard Houseαρχικά είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά ως κατοικία διδασκόντων και προσωπικού, και το 1958 αφιερώθηκε στη μνήμη της Charlotte Willard, διευθύντριας του Σχολείου Θηλέων στη Μερζιφούντα του Πόντου. η οποία έμεινε στην ιστορία για τη διάσωση Αρμενίων στη Μικρά Ασία, το 1915. Το 2005, οι χώροι του ιστορικού διώροφου ανακαινίστηκαν για τη στέγαση και ανάπτυξη του Νηπιαγωγείου και το 2014 επεκτάθηκαν με την προσθήκη της νέας ισόγεια πτέρυγας – Willard Annex – που περιλαμβάνει νέες αίθουσες διδασκαλίας με όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές λειτουργίες.

Τα κτίρια.

 
 
 
 
 

Share